Algemene voorwaarden en betalingsvoorwaarden
Behandeling, supervisie, leertherapie en coaching vinden bij Yellow Psychotherapie Psychologie plaats onder de volgende algemene voorwaarden:
1. Rechten en plichten van de psycholoog/psychotherapeut en de cliënt: De vrijgevestigde psycholoog/psychotherapeut is verplicht zich bij de uitoefening van haar beroep te houden aan bepaalde regels. Deze staan voor psychotherapeuten in de Beroepscode voor Psychotherapeuten en voor GZ-psychologen in de Beroepscode voor Psychologen (zie de informatie voor cliënten op www.lvvp.info). Verder heeft de overheid een aantal wetten tot stand gebracht, zoals de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst) en de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg), waarin de rechten en plichten van zorgaanbieders en cliënten zijn vastgelegd. De belangrijkste punten worden hierna toegelicht.
2. De behandelrelatie: De psycholoog/psychotherapeut is verplicht haar werk zorgvuldig te doen en jou met respect te behandelen; zij mag geen misbruik maken van haar positie. Er is sprake van een strikt beroepsmatig contact. Dat betekent bijvoorbeeld dat seksueel contact tussen behandelaar en cliënt niet is toegestaan. Evenmin mag de behandelaar cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Zolang de behandeling plaatsvindt, mag de psycholoog/psychotherapeut geen overeenkomst met jou sluiten waarvan zij voordeel zou kunnen hebben.
3. Geheimhouding van uw gegevens: De behandelaar heeft een geheimhoudingsplicht tegenover derden. Zij kan dus alleen met jouw toestemming gegevens over jou verstrekken aan
medebehandelaren. Via een zogenoemde materiële controle mag jouw zorgverzekeraar nagaan of jouw behandeling correct is gedeclareerd. Indien dat proportioneel is en noodzakelijk voor het
onderzoek, is de zorgverzekeraar daarbij gerechtigd om het dossier in te zien. Dat gebeurt slechts bij hoge uitzondering. De behandelaar mag voor het overige alleen in noodsituaties haar
geheimhoudingsplicht doorbreken, wanneer bijvoorbeeld mensen in gevaar zouden komen. Zij heeft dan geen toestemming van jou nodig wanneer zij over jouw behandeling overleg wil plegen met
collega’s, die overigens ook een geheimhoudingsplicht hebben.
Binnen Yellow Psychotherapie wordt na elke intake overlegd over de diagnose en indicatie. Tevens is er binnen Yellow Psychotherapie regelmatig overleg over het verloop van de behandeling. Meer
complexe vragen of indicatiestellingen worden – anoniem – besproken in intervisie met collega GZ-psychologen en/of psychotherapeuten en/of klinisch psychologen. Het dossier kan ook – anoniem –
besproken worden t.b.v. visitatie door de beroepsvereniging LVVP. De behandelaar heeft jouw toestemming wél nodig voor het terugkoppelen van informatie naar de huisarts.
Met klachten over schending van jouw privacy door jouw zorgverzekeraar kunt u voor informatie en advies
terecht bij het Landelijk Platform GGz (LPGGz) via www.platformggz.nl.
4. Opt-outregeling (privacyverklaring): Indien je er principieel bezwaar tegen hebt dat jouw zorgverzekeraar de behandeldiagnose via de declaratie onder ogen krijgt, dan kun je daartegen bezwaar maken bij jouw behandelaar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor de privacyverklaring ontwikkeld welke ter ondertekening op de praktijk aanwezig is.
5. Het behandelplan: De psycholoog/psychotherapeut is verplicht jou te informeren over wat zij denkt dat er met je aan de hand is. Zij moet met jou overleg plegen over het doel van de behandeling en de manier waarop dat doel bereikt kan worden en zal je ook vertellen hoelang de behandeling mogelijk gaat duren. Op grond van deze informatie geef je toestemming voor de behandeling. De behandelaar zal ook het verdere verloop van de behandeling met je blijven bespreken. De psycholoog/psychotherapeut mag je alleen informatie onthouden wanneer je daarvan ernstig nadeel zou ondervinden, maar moet daarvoor wel eerst overleg plegen met een collega.
6. Het dossier: De psycholoog/psychotherapeut bewaart jouw gegevens in een electronisch patiëntendossier. De wettelijk bepaalde bewaartermijn is 20 jaar. Dat zijn de verwijzing, de indicatiestelling, brieven van jou en over jou, alsook een beschrijving van de voortgang van de behandeling. De behandelaar moet het dossier en het gegevensbestand zó inrichten dat geheimhouding van de inhoud en bescherming van de persoonlijke levenssfeer verzekerd zijn. Je mag het dossier inzien en fotokopieën maken. Gedurende de behandelperiode kunt je via het beveiligde patiëntenportaal bepaalde onderdelen van het dossier inzien. Je hebt geen recht op informatie die vertrouwelijk is gegeven door anderen die, met jouw toestemming, bij de behandeling zijn betrokken. Evenmin hebt je recht op inzage in de persoonlijke werkaantekeningen van jouw behandelaar. Je mag wel iets aan het dossier toevoegen maar er niets uithalen. Zo mag je bijvoorbeeld op- of aanmerkingen over de behandeling toevoegen of kritiek over de manier waarop jouw situatie is weergegeven. Je hebt het recht jouw dossier te laten vernietigen en moet daar schriftelijk om verzoeken. De administratieve gegevens over de behandeling mogen niet worden vernietigd, omdat controle door bijvoorbeeld de zorgverzekeraar mogelijk moet blijven. Wanneer het gaat om behandeling van kinderen of om gezinstherapie, dan hebben ouders niet zonder meer het recht om het dossier van hun kinderen in te zien.
7. Behandeling in de Generalistische basis GGZ of specialistische GGZ: De huisarts kan u doorverwijzen naar de Generalistische basis GGZ of specialistische GGZ als er sprake is van (een vermoeden van) een psychische stoornis. Afhankelijk van de ernst van uw problematiek (laag, matig of ernstig), het risico (laag tot ernstig), lage tot hoge complexiteit en beloop van de klachten krijg je een aanbod binnen de basis GGZ of specialistische GGZ. Je krijgt alleen een ambulante behandeling bij Yellow Psychotherapie aangeboden wanneer je in staat bent de tijd van de ene naar de andere afspraak te overbruggen. Indien je meer hulp nodig heeft, wordt je terugverwezen naar de huisarts of doorverwezen voor een meer intensieve vorm van behandeling binnen de GGZ.
8. Hoe wordt psychische zorg vergoed in de vrijgevestigde praktijk? De behandeling van psychische stoornissen door een vrijgevestigde zorgaanbieder wordt vergoed op basis van de Zorgverzekeringswet. De hoogte van de vergoeding hangt af van jouw verzekeringspolis en of de behandelaar al dan niet een contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Yellow Psychotherapie heeft geen contracten met ziektekostenverzekeraars. De zorgverzekeraar vergoedt alleen de zorg van GGZ-aanbieders met een kwaliteitsstatuut. Yellow Psychotherapie beschikt over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut. Wanneer sprake is van verzekerde zorg dient de cliënt de factuur zelf bij de zorgverzekering indien om voor vergoeding in aanmerking te komen. Je bent zelf verantwoordelijk voor betaling van het totaalbedrag van de factuur. Het is daarom van belang vooraf bij de zorgverzekering na te gaan hoeveel jouw polis de behandeling van niet-gecontracteerde psychotherapeuten vergoedt. De verzekeraar wil waarschijnlijk het volgende weten om hierover een uitspraak te kunnen doen. Vermeldt dan het volgende: Setting: Ambulant - kwaliteitsstatuut sectie II en Beroepsgroep: Psychotherapeut (Wet BIG artikel 3). Het verplichte eigen risico van minimaal €385,00 in 2025 wordt door uw zorgverzekeraar in mindering gebracht op de vergoedingen. Een vergoeding geldt onder andere niet voor relatietherapie, aanpassingsstoornissen en ‘andere aandoeningen en problemen die reden voor zorg kunnen zijn’; de zogenoemde V-codes. De behandelaar kan je hier nader over informeren. Indien de stoornis waarvoor je in behandeling gaat onder de verzekerde zorg valt en je de behandeling vergoed wilt krijgen, dan heb je een verwijzing nodig van de (huis)arts. Je hebt géén verwijzing nodig als u de behandeling zelf gaat betalen. Met klachten over bijvoorbeeld de vergoeding door de zorgverzekering kun je terecht bij de onafhankelijke Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (www.skgz.nl). Voor overige klachten en vragen over de GGZ kun je terecht op www.meldjezorg.nl van het Landelijk Platform GGZ.
9. Tarieven supervisie, leertherapie, relatietherapie en coaching: Supervisie, leertherapie, relatietherapie en coaching vallen buiten de GGZ. Er is dan geen verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig, omdat er dan geen sprake is van vergoede zorg. De tarieven zijn te vinden op www.yellowpsychotherapie.com of op te vragen.
10. Verhindering: Een afzegging met Yellow Psychotherapie is kosteloos tot 24 uur voorafgaande aan de afspraak. Wanneer je niet tijdig afzegt, wordt €50 aan kosten in rekening gebracht. Afmelden kan via yellowpsychotherapie@gmail.com of via 06-24991054.
11. Behandeleffectmeting: Cliënten die een psychologische behandeling ontvangen werken desgevraagd mee aan routinematig onderzoek ter bepaling van het behandeleffect, middels het invullen van korte (elektronische) vragenlijsten bij aanvang en bij afronding van de behandeling. Ook kan er een tevredenheidsvragenlijst worden aangeboden. De vragenlijst gelden niet voor cliënten die relatietherapie, coaching, supervisie of leertherapie ontvangen.
12. Hoe te handelen bij klachten over de behandelaar: Als je klachten hebt over de behandelaar of de behandeling, dan kun je die in eerste instantie het beste met haar zelf bespreken. Mogelijk gaat het om misverstanden die in een gesprek opgelost kunnen worden. Wanneer het echter niet lukt om samen met de behandelaar tot een oplossing te komen, dan kun je een van de klachtenfunctionarissen van de LVVP benaderen voor begeleiding en bemiddeling. Mocht jouw klacht daarmee niet zijn verholpen, of als in jouw situatie niet van je kan worden verwacht dat je de klacht met jouw behandelaar en/of de klachtenfunctionaris bespreekt, dan kun je je wenden tot de Geschillencommissie Zorg in Den Haag. Deze geschillencommissie heeft een digitaal portaal ingericht voor cliënten van vrijgevestigde GGZ-praktijken. De geschillencommissie bestaat uit een externe, onafhankelijke voorzitter (jurist), een vertegenwoordiger vanuit het cliëntenplatform en een vertegenwoordiger vanuit de beroepsgroep. Aan het gebruik van de geschillencommissie zijn kosten verbonden. Op grond van de Wet BIG vallen GZ-psychologen, psychotherapeuten en klinisch (neuro)psychologen onder het tuchtrecht. Op grond van deze wet kunt je jouw klacht ook indienen bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Informatie over welke soort klachten in behandeling worden genomen, vindt u op www. tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/ikhebeenklacht.
13. Recht op informatie: Vanuit de Wkkgz heb je recht op informatie over bijvoorbeeld tarieven en wachttijden. Voorts is jouw behandelaar verplicht jou te informeren over incidenten met merkbare gevolgen: de aard en de toedracht ervan en de maatregelen die de behandelaar heeft genomen om de gevolgen te beperken dan wel weg te nemen. Jouw behandelaar moet in het dossier een notitie maken van het tijdstip, de aard en toedracht van het incident en de namen van alle betrokkenen.
14. Waarneming: Bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld door verlof, vakantie of ziekte wordt indien nodig en gewenst externe waarneming geregeld.
15. Beleid bij crisissituaties: Yellow Psychotherapie biedt behandeling binnen de Generalistische basis GGZ en specialistische GGZ. Indien er gedurende een lopende behandeling een psychische crisis ontstaat waarvoor direct professionele hulp nodig is, dan is de praktijk telefonisch bereikbaar via 06-24991054. Indien het niet kan wachten kun je tijdens reguliere kantooruren het beste een beroep op de eigen huisarts worden gedaan. Buiten kantooruren kan in geval van crisis de huisartsenpost worden gebeld.
16. Afsluiting behandeltraject. Een behandeltraject wordt in beginsel afgesloten in onderling overleg tussen psycholoog en cliënt. Indien tussen de cliënt en de psycholoog geen toekomstige afspraken meer gepland zijn en de cliënt langer dan 4 weken niet heeft gereageerd op een verzoek van de psycholoog (via telefoon, e-mail danwel schriftelijk) om contact op te nemen, is de psycholoog gerechtigd om zonder nader overleg het behandeltraject af te sluiten. Als na afsluiten van het behandeltraject de cliënt weer een beroep doet op de diensten van Yellow Psychotherapie, is hiervoor een nieuwe verwijsbrief nodig die voldoet aan de voorwaarden.
17. Patiëntveiligheid/meldcode kindermishandeling. De praktijk werkt volgens de richtlijnen ‘patiëntveiligheid’ en de ‘meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld’. Adressen:
· Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP) Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht , Tel (030) 236 43 38, bureau@lvvp.info, www.lvvp.info
· Klachtenfunctionaris LVVP Regio Limburg, Zuidoost-Brabant, Noord-Brabant oostelijk deel: l.fedder@lvvp.info
· Geschillencommissie vrijgevestigde ggz-praktijken Postbus 90600, 2509 LP Den Haag ,www.degeschillencommissie.nl (via de Geschillencommissie Zorg wordt men naar de Geschillencommissie vrijgevestigde ggz-praktijken geleid)
· Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, Tel. (070) 340 54 17, www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl
· Regionaal Tuchtcollege Eindhoven (Noord-Brabant, Limburg): Postbus 61, 5600 AB Eindhoven, Tel. (040) 232 85 99
Betalingsvoorwaarden
Artikel 1: Deze betalingsvoorwaarden zijn van toepassing op alle behandelingsovereenkomsten tussen de GZ-psycholoog, psychotherapeut (hierna te noemen: behandelaar) en de cliënt.
Artikel 2: Afspraken moeten uiterlijk 24 uur voor het tijdstip van de behandeling geannuleerd worden. Bij niet annuleren en bij annuleringen binnen 24 uur voor de afspraak is de behandelaar gerechtigd de gereserveerde tijd naar redelijkheid en billijkheid aan de cliënt in rekening te brengen. Dit betekent dat de cliënt buiten de kosten voor de behandelingen een aparte factuur krijgt. Deze factuur moet de cliënt zelf betalen en kan niet bij de zorgverzekeraar ingediend worden.
Artikel 3: De door de behandelaar aan de cliënt gedeclareerde kosten voor de behandeling dienen door de cliënt binnen 14 dagen na de datum van de factuur te zijn betaald.
Artikel 4: Indien de cliënt het verschuldigde bedrag niet binnen 14 dagen na de factuurdatum heeft betaald, dan krijgt de cliënt een herinnering en een laatste gelegenheid om de factuur zonder ophoging van kosten binnen 14 dagen te betalen.
Artikel 5: Voldoet de cliënt binnen 14 dagen na de datum van de betalingsherinnering niet aan zijn/haar verplichtingen, dan is de behandelaar gerechtigd €50 aan administratiekosten in rekening te brengen. Indien cliënt 14 dagen na de datum van 2e betalingsherinnering niet aan zijn/haar verplichtingen voldoet dan is Yellow Psychotherapie zonder nadere ingebrekestelling gerechtigd incassomaatregelen te treffen, dan wel door derden te laten uitvoeren.
Artikel 6: Alle buitengerechtelijke incassokosten verband houdende met de invordering van de gedeclareerde bedragen komen ten laste van de cliënt. De buitengerechtelijke incassokosten zijn vastgesteld op tenminste 15% van de hoofdsom met een minimum van € 25.
Artikel 7: Bij betalingsachterstand is de behandelaar gerechtigd -tenzij de behandeling zich hiertegen verzet- verdere behandeling op te schorten totdat de cliënt aan zijn/haar betalingsverplichtingen heeft voldaan.
Artikel 8: Aansprakelijkheid. Aansprakelijkheid van Yellow Psychotherapie is beperkt tot de factuurwaarde van de geleverde diensten. Aansprakelijkheid voor indirecte schade / gevolgschade is te allen tijde uitgesloten.
BIG.nr. GZ-psycholoog: 99055748325
BIG.nr. Psychotherapeut: 9055748316
AGB code zorgverlener: 94006336
AGB code praktijk: 94060489